Pentru trainerii la inceput de cariera - Cum poti face din training o cariera si nu doar un hobby?

Zilele trecute, am primit aceasta intrebare de la cineva: cum poti face din training o cariera si nu doar un hobby?

In primul rand, sunt putine persoanele care ar putea numi training-ul ca fiind o cariera. Asta pentru ca implica partea de public speaking, care conform statisticilor, este considerata a doua cea mai puternica temere dupa moarte. Cei mai multi, atunci cand sunt nevoiti sa vorbeasca in public traiesc emotii cumplite: isi vad viata trecand prin fata ochilor, transpiratia este abundenta, gatul parca este blocat, in incapacitate de a scoate sunete, discursul memorat este trecut in faza de "stand by" si brusc, panica devine si mai mare atunci cand descoperim  doua "obiecte", a caror intrebuintare nu o gasim: mainile. Asadar, este putin probabil ca ceva care iti provoaca astfel de stari, sa fie trecut in lista ta de hobby-uri.


Daca insa, ai trecut de aceasta etapa si ai reusit sa iti invingi aceasta temere, sustinand cateva prezentari, workshop-uri, poate chiar cursuri si acestea au trezit in tine placerea de a fi in "lumina reflectoarelor", de a oferi o alta perspectiva celor din jurul tau, atunci, putem vorbi si de pasiune. 

Pe baza experientei mele, pot spune ca singura varianta sa reusesti sa faci trecerea de la "actorul" amator, la cel profesionist este sa te legi de fiecare oportunitate pe care o ai pentru a livra. E foarte important ca training-urile tinute de tine sa fie constante pentru a deprinde abilitatile necesare, astfel incat sa transformi un simplu curs, intr-unul de impact. Cea mai importanta parte a unui curs este finalul, cand se termina si participantii pleaca acasa, pentru ca dupa asta vor putea sau nu sa aplice ce au discutat cu tine.

Constanta livrarii este extrem de importanta si in procesul de auto-cunoastere prin care un trainer este nevoit sa treaca: doar prin exercitiu, iti vei da seama care este tipologia ta de participant/i dificil/i, cu ce anume rezoneaza din tine, cum sa iti controlezi pornirile, ce intrebari sa adresezi astfel incat sa primesti raspunsurile pe care le vrei, cum sa te pozitionezi, cum sa te incadrezi in timpul alocat si sa pastrezi desfasuratorul planificat. Tot doar prin practica vei invata sa gestionezi participantii.

In acelasi timp, este vital sa iti asumi ce livrezi. Nu poti sa vorbesti intr-un curs despre feedback descriptiv, de exemplu, atata timp cat tu nu il aplici. Chiar si asa, sunt destui traineri care fac asta. Aici intervine alegerea ta: vrei sa lasi deoparte principiile si valorile, vrei sa ai participanti care sa isi doreasca sa mai vina la cursurile tale? Cu cat crezi mai mult in ceea ce spui, cu cat tu, in primul rand aplici asta, cu atat mai mult si ei vor resimti toate aceste lucruri si vor constientiza mai bine si mai usor.

Training-ul este o cursa lunga si vei reusi sa ramai pe acelasi drum pe care ti l-ai stabilit doar daca esti dispus in primul rand sa lucrezi tu cu tine si sa fii sincer cu ce si cine esti!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu